Veneen keväthuolto starttaa veneilykauden

Pian on aika kaivaa vene talviunilta, sillä veneilykausi siintää jo horisontissa. Yleensä veneen laajempi huolto, kuten pohjan maalaus tehdään syksyllä, mutta talvisäilytyksen jälkeenkin vene saattaa kaivata monenlaista pientä tarkastamista ja huoltoa ennen vesillelaskua.

Veneen pesu auttaa löytämään huoltotarpeet

Suurimmat veneen kunnostustyöt tehdään yleensä syksyisin, mutta veneen perushuoltaminen myös keväisin on tärkeää, kun vene on vielä maissa.

Suositeltavaa on, että moottorivene puhdistetaan keväthuollon yhteydessä. Niin ulko- kuin sisäpuolikin kannattaa jynssätä kunnolla. Näin tulet huomanneeksi pienetkin yksityiskohdat, jotka kaipaavat huoltoa ennen veneen laskemista vesille.

Keväällä lumi alkaa sulaa auringon paisteessa, ja lumikuorma on raskas. Keväthuolto alkaakin tutkimalla, onko lumi vaurioittanut moottorivenettä. 

Tiivistynyt kosteus voi aiheuttaa myös homevaurioita. Hyvä tuulettaminen ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä, ja keväällä kannattaakin lisätä tuuletuksen määrää, mikäli lumisateita ei ole enää tiedossa.

Tarkista veneen runko, pohja ja kansi

Keväisin kansi ei välttämättä kaipaa huoltoa, mutta pesu voi olla tarpeen. Keskity kannella syynäämään mahdollisia vuotokohtia erityisesti ikkunoiden, luukkujen, säilytystilojen ja helojen kohdalta. 

Kaunis kevätsää saattaa innostaa sinua vahaamaan kannen sileät pinnat, ja jos näin käy, anna sen tapahtua. Kaikki huoltaminen on aina eteenpäin.

Tutki kaikki rungon läpiviennit. Sulkuhanan täytyy toimia, eivätkä letkun kiristimet saa olla ruosteisia. Katso, että letku on kunnossa ja uusi se tarvittaessa. Testaa myös hanojen ja venttiilien toimivuus ja voitele ne. Onko kaiku- ja lokiantureiden kiinnitys kunnossa?

Veneen runko pestään ja vahataan, jos kyseessä on kuituvene. Alumiiniveneelle riittää vuosittainen veneen pesu. Keväisin tai syksyisin kuluneimmat kohdat ja vesiraja kannattaa käsitellä, jotta pohja ja runko voivat hyvin. 

Valitse rungon käsittelyyn ja pohjan maalaukseen mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällinen vaihtoehto – myrkkymaalien käyttö on ollut jo pitkään kiellettyä sisävesissä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suositteleekin, että pohjan maalaus tehdään kovilla biosidittomilla maaleilla. Pitkälle pääsee myös pesemällä ja harjaamalla veneen pohjan säännöllisesti.

Voit myös huoltaa irroitettavat puiset veneen osat hiomalla ne kevyesti, jonka jälkeen levitetään korjauslakka. Jos puuosa on öljytty, puhdistus karkealla sienellä ja uusi öljyäminen riittävät.

Veneen moottorin huolto

Monet veneilijät huoltavat veneen moottorin jo syksyllä. Ennen talvea vaihdetaan öljyt ja ajetaan koneeseen pienkonebensaa, joka säilyy tavallista bensiiniä paremmin talven yli. Bensojen säilyvyysajat ovat 95-oktaaniselle kuukausi ja 98-oktaaniselle kolme kuukautta.

Vaikka suurempaa moottorihuoltoa ei keväisin yleensä tehdäkään, moottorin kunto kannattaa kuitenkin tarkastaa talven jäljiltä. 

Katso, että tankki on puhdas ja polttoainelinjat ovat kunnossa. Venehuollossa on hyvä vaihtaa polttoainesuodattimet säännöllisin väliajoin. Ovatko hihnat kunnossa? Entä moottorin letkusto ja vesipumppu? 

Myös akun toiminta on tärkeää veneen sähköjärjestelmän kannalta. Akun kevättarkastus ei ole kummoinen homma, jos akku on huollettu ja hoidettu syksyllä sekä talven aikana ladattu pariin otteeseen.

Onko akku ehjä, pullisteleeko sen pinta? Ovatko akkukengät kunnolla kiinni navoissa? Akun kengät ja navat voi myös suojata ja rasvata vaseliinilla. Katso, että akku on tukevasti kiinni veneessä.

Myös sinkit kannattaa tarkistaa. Anodit on hyvä uusia viimeistään silloin, kun kolmannes materiaalista on kadonnut. Jos veneilet makeassa vedessä, käytä sinkkianodien sijasta magnesiumanodeita.

Tarkista lopuksi vielä akkunesteet ja lisää nestettä tarvittaessa. Lataa akku, jos se on päässyt tyhjentymään talven aikana.

Veneen turvallisuus

Keväthuollossa on pohjimmiltaan kyse turvallisuudesta. Kun kaikki on kunnossa, veneily on huoletonta. 

Tärkeä osa turvallisuutta on venesammutin. Sammutin pitää tarkastuttaa joka vuosi valtuutetussa sammutinhuollossa. Tee se keväthuollon aikana, mikäli et ole sitä vielä tehnyt. Testaa myös veneen palovaroitin ja mahdollinen kaasuvaroitin. 

Ovatko hätämerkinantovälineet, kuten raketit voimassa? Katso, missä kunnossa pelastus- ja paukkuliivit ovat ja uusi ne tarvittaessa. Tarkista muutkin perusasiat, kuten ensiapulaukun sisältö, pelastusrengas ja heittoliina. Myös merikartat kannattaa päivittää ajan tasalle.

Veneen vesillelasku

Kun veneen perushuolto on tehty, on aika laskea vene vesille. Vesillelasku on oma operaationsa, jossa on syytä olla varovainen, ettei moottorivene vaurioidu tai pahimmassa tapauksessa uppoa kokonaan.

Veneen kuljettaminen trailerilla vaatii sekin keskittymistä. Onko traileri kunnossa? Kiinnitithän veneen huolellisesti? 

Jos lasket veneen trailerilta veteen, katso, että vesi ei ole liian matalalla, koska pohjan kivikko voi vaurioittaa esimerkiksi peräsintä tai vetolaitetta.

Jos puolestaan lasket veneen veteen liinoilla, veneen kylkiin kannattaa merkata nostokohdat, jotta nostaminen ei riko esimerkiksi lokin anturia.

Testaa vielä moottorin toiminta. Onhan vaihteisto kunnossa? Entä jäähdytys?

Venettä ei saisi jättää pitkäksi aikaa valvomatta. Tilastojen mukaan veneiden uppoamisista suurin osa tapahtuu muutama vuorokausi vesillelaskun jälkeen. Muistithan veneen pohjatulpan? Kysymys kuulostaa ehkä hupaisalta, mutta auki jäänyt läpivienti aiheuttaa joka kevät ongelmia veneilijöille.

Waltic huoltaa veneesi – meiltä löytyy myös veneen talvisäilytyspalvelu

Ennen kuin nostat ankkurit ylös ja suuntaat ulapalle kohti uusia seikkailuja, on syytä varmistaa, että vene on asianmukaisesti huollettu. 

Suomalainen veneilijä on sisukas ja huoltaa usein veneensä itse. Jos sinua kuitenkin vähääkään epäilyttää, riittävätkö taitosi, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Me Walticilla autamme mielellämme esimerkiksi keväthuoltoon liittyvissä asioissa.

Venemyynnin lisäksi palvelemme sinua veneiden korjauksissa ja kuljetuksissa. Huollamme ja korjaamme Yamaha, Mercury, Honda ja Suzuki-perämoottoreita. Lisäksi teemme elektroniikan ja venelämmittimien asennuksia.

Meiltä löytyy myös veneen säilytyspalvelu, joka sisältää vartioidun veneen talvisäilytyksen, talvihuollon tai laajemman kausihuollon sekä tarvittaessa veneen pohjan maalauksen, vahauksen, erilaiset korjaukset ja laiteasennukset.